Danie na zimę dla miłośników żeberek i kapusty kiszonej. Przyrządzam ją w 2 wersjach i obje są pyszne.

Składniki :
0k 70 dkg żeberek
30 dkg wędzonego boczku
70 dkg kiszonej kapusty
3 duże ziemniaki
2 cebule
2,5 litra wody
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Żeberka myjemy, suszymy i dzielimy na pojedyncze kostki. Teraz możemy postąpić w dwujnasub:
- żeberka obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano  lub zostawiamy surowe i zalewamy wodą.
Gotujemy do miękkości mięsa dodając sól i pieprz ( można dodać włoszczyznę ), liść laurowy i ziele angielskie.
Kiedy żeberka osiągną odpowiednią miękkość, wyjmujemy je łyżką cedzakową i studzimy.
Do wywaru dodajemy kapustę kiszona wraz z sokiem, który się z niej wytrącił.
Gotujemy około 45 minut. W czasie gdy kapuśniak pyrkoce sobie na małym ogniu, kroimy drobno wędzony boczek
i wytapiamy na patelni tłuszczyk.  Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i całość smażymy aż będzie miękkie.
Boczek z cebulką dodajemy do kapusty i gotujemy dalej.
Oddzielnie gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Na końcu łączymy wszystkie składniki : kapuśniak, ziemniaki i żeberka (można wyjąć kości).
Całość doprawiamy pieprzem i zajadamy

Smacznego.